Horváth Oszkár

Horváth Oszkár (Budapest, 1979. január 29.) digitálismédia-szakember, zenész, blogger, stand up előadó, rádiós műsorvezető.

A Corvinus egyetemen végzett közgazdászként marketingkommunikáció szakirányon. 1999-ben indította társaival első blogját (ÁSÉS), valamint a DMA256 csapatot a jó minőségű mp3 terjesztés érdekében. Közel 20 tematikus blogot indított, és számos további oldalon jelentek meg rendszeres írásai, ide tartozik a B-oldal, a Modorosblog, a Hétköznapi Helyesírás, az ÁSÉS Brigád, az Oszkárság, Mikró a burokból, a Bünti társadalmi kereksztalblog, a BTheBest kamublog, és a Napi Vagányság tudományos trollblog. A HVG GoldenBlog négy alkalommal díjazta ezen oldalak valamelyikét a legjobbak között.

2003 óta vállalkozó, egy online ügynökséget vezet, és mellette több online vállalkozás és egy filmgyártó cég résztulajdonosa. 2004 óta számos start up ötlet kivtelezésének vezetője volt mind tulajdonosként, mind mások megbízásából. Szakterülete induló elektronikus üzleti szolgáltatások tervezése és folyamatszervezése. Több mint 400 marketing célú digitális megoldás kivitelezését vezette, jelenleg is ez a foglalkozása.

Gyerekkora óta zenél, főként producerként, a 90-es évek eleje óta alkot elektronikus zenét, első sorban nosferato néven hiphop és downtempo instrumentális alapokat és reklámzenét, valamint Camilo néven house-t. Hangszeresként mint dobos és billentyűs 15 műfajban próbálta ki magát, évek óta a BeatKOHO élő hiphop zenekar producere és zenésze.

2014-ben a Primal Productions szervezésében Oszkártalálkozó címen élő “late night show” jellegű előadássorozata indult, előbb a KOLORban, később az AnKERTben. Ebben egy évadon át, minden második csütörtökön 50 perc új stand up műsorral, jellegzetes fényképelemzéssel, a további 60 percben talk-show vendéggel készült, és állandó vendége volt Puzsér Róbert is. Az együttműködés ennél régebbre nyúlik vissza, Oszkár rendszeres műsorvezető-társ volt Robi élő előadássorozataiban, A hét mesterlövészében, a Reklámtörvényszéken, a Sznobjektívben, valamint 2015-ben több alkalommal a Dumaszínház színpadán “A civilizáció visszavág” címen futó stand up előadásban. 2013-14-ben Szurdi Tamással és Szurdi Miklóssal vissza-visszatérve dolgoztak egy sitcom sorozat forgatókönyvén, amelyből végül egy nem nyilvános pilot epizód készült.

Oszkár ateista, ugyanakkor fontosnak tartja a döntéseket, és hisz azok konzekvens következményeiben. Fontos számára, hogy minél kevesebben mondják, hogy “van, amivel nem lehet viccelni“, mert mindennel lehet. És fontos, hogy minél többen mondhassák, hogy “sose nőjünk fel!“. A Mensa HungarIQa 2003-ban sikeres tesztírást követően tagjai közé vette fel.

Ajánló: Jim Jefferies, Jimmy Carr, Louis CK, Mitch Hedberg, Ellen Degeneres, Ricky Gervais, George Carlin, Eddie IzzardJoan Rivers, Anthony Jeselnik, Bill Burr, Bill Hicks

Hivatkozások